Glaukooma on varsinkin ikääntyviä suomalaisia vaivaava näköhermoa vaurioittava sairaus ja maailman toiseksi yleisin sokeuden aiheuttaja. Salakavalasti etenevä ja aluksi oireeton glaukooma yllättää monen sairastuneen.
Glaukooma on silmän näköhermoa vaurioittava sairaus, joka vahingoittaa näkökentän reuna-alueita vähitellen. Jopa puolet glaukoomapotilaista ei tiedä sairastavansa tautia, koska näkökyky voi kaventua esimerkiksi vain toisesta silmästä pikkuhiljaa. Optikko Jenni Jokinen Helsingin Kauppakeskus Kaaren Specsaversilta vastaa kuuteen yleiseen kysymykseen glaukoomasta.
Kysymys 1: Mistä glaukooma johtuu?
Yleisimmin glaukooma johtuu silmän kohonneesta paineesta. Glaukooma vahingoittaa näkökentän reuna-alueita vähitellen, kun kohonnut silmänpaine vaurioittaa aivoihin näköviestejä välittävää näköhermoa.
Kysymys 2: Voiko glaukoomaan sairastua kuka vain?
Glaukooma on erityisesti iäkkäämmillä ihmisillä esiintyvä ja yli 65-vuotiaiden toiseksi yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus. Glaukoomaan voi silti sairastua missä iässä tahansa. Suomessa jopa noin 90 000 henkilöä sairastaa glaukoomaa ja joka vuosi todetaan yli 2 500 uutta glaukoomatapausta*.
Kysymys 3: Onko glaukooma perinnöllinen?
Glaukooma on osittain perinnöllinen, mutta myös muita glaukooman puhkeamiseen vaikuttava tekijöitä on. Riskitekijöitä ovat suvussa esiintyvän glaukooman lisäksi muun muassa korkea silmän sisäinen paine, likinäköisyys ja korkea ikä.
Kysymys 4: Voiko glaukooma viedä näkökyvyn?
Glaukooma on usein täysin oireeton alkuvaiheessa, joten se voi edetä salakavalasti. Näön menetys on epätodennäköistä, mutta hoitamattomana glaukooma voi heikentää näkökykyä merkittävästi. Ilman silmälääkärin perusteellista tutkimusta, voi olla vaikeaa tietää sairastaako glaukoomaa ennen kuin tauti on edennyt pidemmälle. Jo syntyneitä näkökenttäpuutoksia ei voida enää parantaa.
Kysymys 5: Voiko glaukoomaan sairastumista ehkäistä?
Glaukoomaan sairastumista ei voi varsinaisesti ehkäistä, mutta säännöllinen näön tutkituttaminen auttaa havaitsemaan taudin ajoissa. Optikon näöntutkimuksessa, jossa silmänpaineen mittauksen lisäksi otetaan myös digitaalinen silmäpohjankuva, olisi hyvä käydä vähintään kahden vuoden välein. Mikäli lähisuvussa esiintyy glaukoomaa, on suositeltavaa käydä säännöllisesti silmälääkärin tutkimuksessa. Esimerkiksi Helsingissä Kauppakeskus Kaaren Specsaversilla on glaukooman ja muiden silmäsairauksien toteamista varten käytettävät tutkimusmenetelmät ja -laitteet, kuten silmänpainemittaus, näkökenttätutkimus ja OCT-valokerroskuvaus sekä optikon lisäksi silmälääkäri, jonka tutkimukseen asiakas voidaan tarvittaessa ohjata helposti.
Kysymys 6: Miten glaukoomaa hoidetaan?
Diagnosoitua glaukoomaa voidaan hoitaa alentamalla silmän sisäistä painetta silmätipalla taudin etenemisen pysäyttämiseksi. Silmänpainetta voidaan tarvittaessa alentaa myös laserhoidolla ja leikkauksella. Silmälääkäri määrittelee jokaiselle potilaalle henkilökohtaisen tavoitepaineen sekä sopivimman lääkehoidon.