Seuraa meitä

Talvipyöräily sujuu ennakoiden

LIIKENNE

Talvipyöräily sujuu ennakoiden

Talvi ei ole välttämättä syy jättää pyörää talliin. Polkemalla tehdyillä työ- ja muilla asiointimatkoilla voi saada myös terveyshyötyjä läpi vuoden. Turvallinen talvipyöräily ei vaadi ihmeitä, vaan kunnolliset varusteet ja ennakoiva ajotapa riittävät. Tästä muistuttaa myös Pyöräliiton #Pyöräilytalvi-kampanja marraskuun puolivälissä.


”Talvikeleihin sopiva pyörä varusteineen, lämmin vaatetus ja oman näkyvyyden varmistaminen turvaavat talvipyöräilijän kulkua. Lisäpitoa tuovien nastarenkaiden lisäksi myös olosuhteisiin sopiva ajonopeus sekä muu ennakointi auttavat pysymään pystyssä. Tavallinen talvipyöräilyonnettomuus on väylän liukkaudesta tai epätasaisuudesta johtuva kaatuminen. Kypärä onkin pyöräilijän tärkeä varuste ympäri vuoden”, muistuttaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Moni säikähtänyt pimeää pyöräilijää

Kylmien tai hankalien keliolosuhteiden lisäksi voi vuodenaikaan kuuluva pimeyskin olla monille syy vähentää pyöräilyä. Joka neljäs (25 %) Liikenneturvan kyselyyn vastanneista on suosinut pimeään aikaan henkilöautoa kävelyn ja pyöräilyn sijaan. Lisäksi yli puolet (54 %) kyselyyn vastanneista on säikähtänyt valotonta pyöräilijää viimeisen vuoden aikana pimeällä liikkuessaan.
Pimeyden voi kuitenkin voittaa oikeilla varusteilla eli valoilla ja heijastimilla. Pyörässä on oltava etuvalo pimeällä ajettaessa sekä etu-, taka- ja sivuheijastimet. Kiinteän valaisimen sijasta voi käyttää myös otsalamppua. Suositeltavaa on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen. Pakolliseksi varusteeksi se on määritelty uudessa tieliikennelaissa eli 1.6.2020 lähtien.
”Valo auttaa pyöräilijää näkemään eteensä, mutta erityisesti se helpottaa muita tienkäyttäjiä huomaamaan pyöräilijän. Vaikka valaistussa taajamassa näkisi itse polkea, jää pimeä pyöräilijä helposti huomaamatta riittävän ajoissa. Valoton pyöräilijä ei yksinkertaisesti erotu”, Piippa tiivistää ja lisää:
”Näkyvyyden tai kelin heiketessä on autoilijoidenkin alennettava ajonopeutensa olosuhteiden mukaiseksi. Siten ehtii paremmin havainnoida pyöräilijät ja muutkin liikkujat.”

Suuntaa valo niin, etteivät vastaantulijat häikäisty

Pyörän valoja on saatavilla lukematon määrä erilaisia, osa myös erittäin tehokkaita. Se voi tuoda mukanaan myös haasteita muille kulkijoille. Liikenneturvan kyselyyn vastanneista joka viides (21 %) raportoikin häikäistyneensä hetkeksi väärin suunnatun pyörän valon takia.
”Kannattaa tarkistaa oman valaisimen suuntaus niin, ettei valo osoita suoraan vastaantulevan – tämän kulkuvälineestä riippumatta – silmiin. Kun valokeila osoittaa loivasti alaviistoon, näkee hyvin eteenpäin, muttei häikäise toisia”, Piippa ohjeistaa.

Viisi vinkkiä turvalliseen talvipyöräilyyn:

-Ennakoiva ja rauhallinen ajotapa ehkäisee vaaratilanteita – äkilliset ohjausliikkeet voivat viedä pyörän luisuun.
-Käytä kypärää – kaatumisriskikin on kesää suurempi.
-Muista etuvalo pimeällä ajettaessa – suositeltavaa (ja 1.6.2020 alkaen pakollista) on käyttää myös takavaloa, jonka on oltava punainen. Tasaisesti palavan valon (ja siten pyöräilijän) etenemistä on helpompi seurata kuin vilkkuvalon. Tasainen valo myös valaisee pyöräilijän näkemää vilkkuvaa paremmin.
-Käytä valojen lisäksi heijastimia ja/tai heijastinliiviä.
-Nastarenkaat lisäävät pitoa myös pyörässä.

Kuva: Nina Mönkkönen/Liikenneturva

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta LIIKENNE

Ylös