Aluillaan saattaa olla kaikkien aikojen mökkikesä, kun ulkomaan matkailun sijaan elämyksiä, rentoutumista ja paluuta onnellisiin lomamuistoihin haetaan nyt yhä useammin omalta möksältä, torpalta tai landelta. Värisevä mustavalkotelevisio on enää haikeaa nostalgiaa. Mökillä vietetään nyt pidempiä siivuja ja mökkien varustelutaso on entistä parempi, kertovat Ifin mökkikyselyn tulokset.
Karkuun kiireistä arkea sinne missä lapsuuden kesät mökkirannassa olivat huolettomia ja loputtomia, mäntymetsä tuoksui sateen jälkeen ja jalkoja hyväili pehmeä nurmi. Tästä haaveilee nyt moni suomalainen koronapandemian pistettyä kesän lomasuunnitelmia uusiksi.
If selvitti asiakkaidensa ajatuksia mökkeilystä sekä mökkien varustelutasoa. Kyselyyn vastasi lähes 4 100 Ifin vakuutusasiakasta.
Rakkaalla mökillä on monta nimeä
Mökkeily on tärkeä osa suomalaista kulttuuria ja siihen liittyy usein kerros muistoja.Vahva tunneside mökkiin näkyy ja kuuluu puheissa.
Näin Ifin asiakkaat kutsuivat omaa lomapaikkaansa:
Mökki: 86 %
Vapaa-ajan asunto: 8 %
Huvila: 2 %
Muita: Saari, Kesäpalatsi, Vaarila, Ukkila, Pirtti, Möksä, Kartano, Kämppä, Aitta, Mummola, Torppa, Kesäasunto, Kakkoskoti, Torppa, Lepola, Lande, Ämmännokka, Daca
Joka kolmannen mökki soveltuu ympärivuotiseen asumiseen
Mökillä vietetään paljon aikaa ja se on useimmalla kohtuullisen lähellä kotia. Yli puolella mökille on kotoa matkaa alle 100 kilometriä. Suurin osa, noin 80 %, pääsee perille saakka autolla. Noin joka kymmenellä on edessään venematka.
Etätöiden yleistymisen ansiosta yhä useampi voi viettää vapaa-ajan asunnollaan pidempiä aikoja. Monen mökkitie ei enää täysin hiljene talvisinkaan. 35 % vastaajista oli ympärivuotiseen asumiseen varusteltu mökki. Heistä suurin osa kertoi käyvänsä mökillä myös talvella.
Pihan perällä vierailee edelleen moni, mutta tuliterää teknologiaakin löytyy
Yli puolella (57 %) mökki on rakennettu 1980-luvulla tai myöhemmin. Hieman alle kolmanneksella mökki on vanhempaa perua ajalta ennen 1970-lukua. Viimeisen vuosikymmenen aikana rakennetun mökin omistaa vain yksi kymmenestä.
Mökin varustelutasoon kuuluvat yleisimmin ainakin takka, sähköt, grilli ja erillinen saunarakennus. Mökkirannassa odottaa lähes kolmella neljästä vene. Päämökin yhteydessä pääsee löylyttelemään jo lähes joka toinen, ja juokseva vesi helpottaa lomailua myös noin puolella. Suihku ja sisävessa on lähes joka kolmannella, mutta monen pihan perällä seisoo edelleen ulkohuussi. Joka viides voi sujauttaa likaiset astiat tai pyykin koneeseen ja keskittyä lomailuun. Palju tai poreallas on edelleen harvan mökin varustusta, mutta niiden suosio on lisääntynyt.
Mökeistä löytyy monipuolista tekniikkaa hälytysjärjestelmistä ja riistakameroista ilmalämpöpumppuihin, aurinkopaneeleihin ja lämpötilavahteihin.
Mökin mukavuudet ja tekniikka:
Takka/tulisija: 88 %
Sähköt: 84 %
Ulkohuussi: 82 %
Vene: 71 %
Grilli: 63 %
Erillinen sauna: 63 %
Juokseva kylmä- ja tai lämminvesi: 49 %
Sauna päämökissä: 47 %
Jätevesijärjestelmä (ei kunnallinen): 42 %
Laajakaista: 41 %
Sisävessa: 32 %
Suihku: 31 %
Ilmalämpöpumppu: 31 %
Astianpesukone: 21 %
Pyykinpesukone: 21 %
Riistakamera:19 %
Aurinkopaneelit: 13 %
Lämpötilavahti: 13 %
Hälytysjärjestelmä: 12 %
Poreallas/palju: 8 %
Uutta ja vanhaa iloisesti sekaisin
Lepolan irtaimisto, eli muun muassa huonekalut ja elektroniikka, on tyypillisesti ykköskodista lähtöpassit saanutta tai uutena ostettua, hieman edullisempaa tavaraa. Joka kuudennella kodin irtaimisto on kuitenkin uutta ja arvokasta. Elektroniikan suhteen mökkeilijät ovat jakautuneet kahteen leiriin: osalla laitteet ovat tuliteriä, toisilla hieman vanhempaa mallia. Kovin arvokasta elektroniikkaa mökille ei kuitenkaan hankita, ja osa vie elektroniikan syksyn saapuessa mukaan.
Mökin irtaimisto:
Oman kodin vanhaa irtaimistoa: 31 %
Uutta, mutta edullista: 24 %
Kierrätettyä irtaimistoa: 18 %
Uutta/uudehkoa ja arvokasta: 16 %
Antiikkihuonekaluja: 3 %
Mökillä oleva elektroniikka:
Vanhaa ja ei niin arvokasta: 46 %
Uutta/uudehkoa: 41 %
Ei elektroniikkaa: 9 %
Arvokasta: 2 %
Ylläpidon kustannukset, varkaat ja myrskytuhot huolestuttavat
Mökkeily on Ifin asiakkaiden mielestä melko huoletonta puuhaa, joskin osa pitää mökin ylläpitoa kalliina ja on samalla huolestunut mahdollisesta mökin ränsistymisestä. Mökki sijaitsee yleensä sellaisen ajomatkan päässä, ettei välimatka suurimmalle osalle muodostu kynnyskysymykseksi kakkoskotiin kurvaamiselle. Varkaista on huolestunut yli puolet. Sitäkin useampi pelkää tilannetta, jossa mökille saapuessa rakas lomakoti löytyy myrskyn tai muun luonnonilmiön riepottelemana.
Mökkiläisen huolet:
Minulla ei ole erityisiä huolia mökkeilyyn liittyen: 55 %
Mökin ylläpidon kalleus: 14 %
Mökilleni pääsee liian harvoin pitkän ajomatkan vuoksi: 9 %
Levän esiintyminen vesistöissä: 9 %
Mökin ränsistyminen jatkuvan ylläpidon puutteen vuoksi: 6 %
Millaiset vahingot huolettavat eniten:
Luonnonilmiöt: 62 %
Varkaat: 57 %
Palovahingot: 31 %
Villieläimet ja tuhoeläimet: 16 %
Vuotovahingot: 14 %
Jäätymisvahingot: 11 %