Salamat aiheuttavat vuosittain tuhansia sähkölaitevaurioita. Suorat salamaniskut asuinrakennuksiin ja esimerkiksi maatalouden eläinsuojiin voivat olla kohtalokkaita aiheuttaessaan tulipaloja joskus erittäinkin ikävin seurauksin.
Sähköasennusstandardi edellyttää salamoinnille alttiimmilla alueilla uusissa sähköliittymissä yleensä ylijännitesuojien asennuttamista. Käytännössä kyse on alueista, joissa sähkönjakelu tapahtuu vielä ilmajohtojen kautta. Ilmajohtoa voi jakeluverkossa olla kauempana liittymästä, vaikka itse liittymä olisi toteutettu maakaapelilla. Todennäköisyys siihen, että salamavirta aiheuttaa vahinkoja, on suurempi ilmajohdoilla kuin maakaapeleilla, mutta ei ole täysin pois suljettu maakaapelillakaan.
Sekä sähkölaitteet että rakennukset voidaan suojata vahingoilta laitteilla, jotka ohjaavat salamavirrat hallitusti maahan aiheuttamatta vahinkoa kulkureitillään.
–Sähkölaitevaurioita voidaan estää sähkökeskukseen asennettavilla ylijännitesuojilla. Rakennukset voidaan suojata rakennuksen yhteyteen rakennettavilla ukkossuojilla, opastaa Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitosta.
Ilmatieteen laitoksen mukaan ukkoskaudella – eli touko-syyskuussa – on eri puolilla Suomea yhteensä noin 100 ukkospäivää, ja niiden aikana on rekisteröity keskimäärin 130 000 maasalamaa. Kuitenkin ennätysvuosina 1972 ja 1988 maasalamoita havaittiin jopa 300 000.
Maissa, joissa salamointi on voimakasta, ukkossuojaukseen on ollut pakko kiinnittää runsaasti huomiota. Suomessa sekä ukkossuojauksen että sähkölaitteiden ylijännitesuojauksen toteutus on ollut pääasiassa kiinteistön haltijan harkittavissa. Nykyiset asennusstandardit kuitenkin edellyttävät jopa kaupunkien taajamiin rakennettaviin uusiin asuintaloihin ylijännitesuojauksen toteuttamista, jollei riskien arvioinnissa erikseen osoiteta ylijännitesuojien tarpeettomuutta. Sähkönjakeluyhtiöt vaativatkin usein ylijännitesuojausta jo liittymän saamiseksi.
–Laki ei velvoita ukkosuojauksen asennuttamiseen muualla kuin tietyissä poikkeuskohteissa, joihin kuuluvat mm. suuret palavien nesteiden varastosäiliöt. Vakuutusyhtiöiden vakuutusehdot puolestaan edellyttävät ukkossuojausta erityisen salamaherkkiin kohteisiin kuten esimerkiksi kirkkoihin. Myös sairaalat, datakeskukset ja rakennukset, joissa on suuria ihmismääriä, ovat erikoisasemassa vaatimusten osalta, selvittää Kauppila.
Aurinkosähköjärjestelmä turvaan ylijännitesuojauksella
Katolle ja julkisivuille asennettavat aurinkopaneelit yleistyvät koko ajan. Asianmukaisella ylivirta- ja ylijännitesuojauksella saadaan turvattua aurinkosähköjärjestelmän osat sähköverkossa sattuvilta vikatilanteilta. Jos kiinteistön sähkökeskuksessa ei vielä ole ylijännitesuojia, jotka on liitetty rakennuksen päämaadoituskiskoon, ne kannattaa asennuttaa. Näin saadaan suojattua aurinkosähköjärjestelmän vaihtosuuntaaja sähköverkosta päin tulevilta ylijännitteiltä.
Sähköistysalan ammattilaisen valmistajan ohjeiden mukaan asentama aurinkopaneeli ei lisää salamavaurioiden riskiä. Epäselvissä tilanteissa kannattaa selvittää valmistajalta ja maahantuojalta laitteiston suojausta koskevat kysymykset.
Perinteiset ohjeet pätevät
–Sähkölaitteiden pistotulpat kannattaa irrottaa ukonilman lähestyessä, olipa kiinteistössä ylijännitesuojaus tai ei. On suositeltavaa pysytellä ukonilmalla sisätiloissa tai jos ollaan ulkona, ei ainakaan oleskella ympäröivää maastoa selkeästi korkeampien kohteiden välittömässä läheisyydessä eikä aukealla paikalla, jossa saattaa päätyä itse salamasieppariksi, Jenna Kauppila muistuttaa.
Kuva: Kari Tikkanen