Ravustuskausi alkoi 21. heinäkuuta kello 12. Samalla alkoi myös rapujuhlakausi. Vaikka et olisikaan aiemmin järjestänyt rapujuhlia, Pro Kala ry:n vinkeillä onnistut varmasti.
Mikäli tarjoat rapuja alkupalana tai osana isompaa ateriaa, on 6-8 rapua hyvä määrä ruokailijaa kohden. Jos ravut ovat pääruoka, varaa 10-12 rapua per henkilö. Keitinliemen mausteeksi sekä koristeeksi laitetaan kruunutilliä. Rapujen kanssa tarjotaan perinteisesti paahtoleipää. Rapujen lisäksi juhla-ateriaan sopivat esimerkiksi kalaisat piirakat ja salaatit.
Kattaus kuntoon
Rapujuhlia varten pöytä verhotaan yleensä valkoisella pöytäliinalla. Ota huomioon, että sormin syötävät ravut aiheuttavat väistämättä sotkua, joten perintöpellavat kannattaa jättää kaappiin. Valitse kertakäyttöinen tai helposti pestävä liina. Kata pöydälle myös astia perkeille sekä kulhoja sormien huuhtomista varten.
Rekvisiitta luo tunnelmaa
Juhlan tuntua saa luotua erilaisilla koristeilla ja rekvisiitalla. Paperilyhdyt, rapukuvioidut liinat, kynttilät ja kukat muuttavat ruokailutilan arkisesta juhlavaksi. Tunnelmaa nostattavat myös erilaiset rapu- ja snapsilaulut sekä merellinen taustamusiikki.
Ja se tärkein: syöminen
Aloita vääntämällä ravun sakset irti kuoresta. Voit imeä herkullisen liemen nivelistä. Taita saksien pienempi osa irti ja ime se tyhjäksi. Leikkaa saksi auki rapuveitsellä, irrota liha ja herkuttele. Pyrstö irrotetaan vääntämällä se keskiruumiista. Leikkaa panssari auki toisesta sivusta ja irrota liha. Nosta veitsen kärjellä pyrstölihan yläpuoli ja poista suoli. Pyrstö on herkullista leivän päällä tai sellaisenaan! Rapuvoihin pääsee käsiksi nostamalla ravun selkäpanssarin, kääntämällä kuoren ja kaapimalla rapuvoin kuoresta.
Älä ota liian vakavasti
Rapujuhlia sanotaan usein aikuisten lastenjuhliksi. Tunnelman ei tarvitse olla turhan hienosteleva, ja tärkeintä on yhdessäolo ja iloinen mieli. Rapujen syönti ei keneltäkään luonnistu saman tien, ja kokeneemmilta kannattaakin aina kysyä neuvoa. Onnistuneet rapujuhlat ovat sellaiset, joissa hymy on herkässä ja nauru raikaa!
Keitetyt ravut 4-6 syöjälle
40 rapua
5-6 l vettä
1,5 dl karkeaa suolaa
3-4 sokeripalaa
1 puntti kruunutilliä
Tarkista, että kaikki ravut ovat eläviä. Huuhtele ravut kylmässä vedessä. Kuumenna vesi kiehuvaksi, lisää suola ja sokeri sekä puolet tillistä. Anna kiehua noin viisi minuuttia. Poista tillit. Nosta ravut yksitellen kiehuvaan veteen. Anna veden kiehua voimakkaasti rapujen lisäämisen aikana. Keitä noin 10 kpl kerrallaan. Kun vesi alkaa kiehua uudelleen laske keittoaika siitä. Rapuja keitetään noin 10 min. Nosta ravut isolle vadille jäähtymään. Keitä näin kaikki ravut. Laita kattilaan loput tillit. Jäähdytä liemi ja nosta ravut siihen. Voit myös jäähdyttää ravut ja liemet yhdessä, mutta jäähtyminen on näin hitaampaa. Anna rapujen maustua liemessä kylmässä vähintään kuusi tuntia, mieluiten vuorokausi. Jäähtyneessä keitinliemessä voi sulattaa myös pakasteravut, jolloin ne saavat tuoreemman maun. Nosta ravut liemestä vadille kauniiseen kekoon. Koristele kruunutillillä ja mustaherukanlehdillä. Laita tarjolle tillisilppua, paahtoleipää ja voita tai levitettä.