Seuraa meitä

Onko jokainen iltasi päättynyt viime viikkoina pieneen hiprakkaan?

KOTIPLUS

Onko jokainen iltasi päättynyt viime viikkoina pieneen hiprakkaan?

Fyysinen eristäytyminen on ajanut monet etsimään helpotusta oloon pullon hengeltä. Ainakaan maksan oloa se ei ole helpottanut – päinvastoin. Munuais- ja maksaliiton kukkahattutädit muistuttavat, että karanteeni ei ole ikuinen vappu. Erityisen haitallista maksalle on ylipainon ja alkoholin yhdistelmä.

Tänä keväänä koronaviruksen aiheuttama kotonaolo on lisännyt monen tissuttelua. Alkoholia kuluu kuin huomaamatta. Poikkeusaika tai ei – alkoholimaksasairauden riski on aina suoraan suhteessa juotuun alkoholimäärään. Alkoholinkäyttö näkyy maksassa nopeasti. Jos alkoholiannoksien määrä nousee naisilla seitsemään ja miehillä neljääntoista viikossa, on maksavaurion riski jo kohtalainen. Erityisesti riskiä lisää runsas kerralla juotu määrä eli kun alkoholia kuluu yli 6 annosta.

Alkoholimaksavaurion syntyyn vaikuttavat muun muassa sukupuoli, ruokavalio ja samanaikaiset muut maksasairaudet, kuten virusmaksasairaudet sekä ylipaino. Jatkuva alkoholinkäyttö aiheuttaa lähes poikkeuksetta rasvamaksan. Noin 10–35 prosentille alkoholinkäytön jatkaminen aiheuttaa maksaan tulehduksen eli alkoholihepatiitin. Jopa 40 prosenttia vaikeaa alkoholihepatiittia sairastavista kuolee kuuden kuukauden kuluessa. Suomessa todetaan THL:n hoitoilmoitusrekisterin perusteella vuosittain yli 600 sairaalahoitoa vaatinutta alkoholihepatiittia.

Pahimmillaan jatkuva alkoholinkäyttö johtaa maksakirroosiin. Suomessa 90 prosenttia kuolemaan johtavista maksavauriosta johtuu alkoholista.

– Naisen maksa sietää puolet vähemmän alkoholia kuin miehen maksa. Jo yksi annos alkoholia päivittäin jatkuvasti käytettynä ylittää kohtalaisen riskin rajan. Kirroosin riski on kymmenkertainen, jos ylipainoinen nainen käyttää alkoholia verrattuna tilanteeseen, jossa taustalla ei ole kumpaakaan riskitekijää, sanoo professori Martti Färkkilä HUS:n Vatsakeskuksesta.

Erityisen haitallista onkin ylipainon ja alkoholin yhdistelmä. Keskivartalolihavuus ja diabetes lisäävät maksavaurion riskiä 15-kertaiseksi.

Alkoholin aiheuttama rasvamaksa paranee, kun lopettaa alkoholin käytön ja elintavat korjaantuvat. Pitkälle edennyt maksakirroosi ei parane täysin juomisen loputtua, mutta maksan toiminta voi silti kohentua. Oluet, siiderit, lonkerot ja limuviinat ovat varsinaisia kaloripommeja, joten alkoholin vähentäminen helpottaa myös painonhallintaa. Juomisen lopettaminen parantaa myös unenlaatua.

– Poikkeusaika näyttäisi pitkittyvän ja jokapäiväinen juominen altistaa maksan sairastumiselle sekä heikentää nopeasti yleiskuntoa, joka nyt pandemian aikana olisi tärkeä pitää hyvänä. On tärkeä tunnistaa oman tai läheisen liikakäyttö ja hakea apua ja tukea herkästi, jotta tilanne ei ryöstäydy käsistä, muistuttaa Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Onko jokainen iltasi päättynyt viime viikkojen aikana pieneen hiprakkaan? Tänä vuonna vappua vietetään virtuaalisesti. Mitäpä, jos viettäisit samalla ensimmäistä kertaa tipattoman vapun?

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös