Seuraa meitä

Mökki talveksi turvaan

KOTIPLUS

Mökki talveksi turvaan

Vapaa-ajan asuntojen murtovarkauksien määrät ovat poliisin tilastojen mukaan kasvaneet tammi-kesäkuussa lähes 50 prosenttia edellisvuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Elektroniset turvalaitteet yleistyvät erityisesti ympäri vuoden asutuilla vapaa-ajan asunnoilla.

-Vapaa-ajan asunnoilla tapahtuvien murtojen osalta kulunut vuosi on ollut poikkeuksellinen. Koronakevät ja Uudenmaan sulku saivat ihmiset jäämään kotiin, jolloin asuntomurrot hiukan laskivat ja mökkimurrot nousivat, kun vapaa-ajan asunnoilla ei päästy viettämään aikaa, kertoo asumisen turvallisuuden palveluiden kehityspäällikkö Antti Määttänen LähiTapiolasta.
-Parasta varautumista on tietenkin elektroninen valvonta, kuten kamerat, valot ja liiketunnistimet. Tämä ei ole aina mahdollista. Silloin on syytä viedä pois kaikki arvokas ja sopia naapurin kanssa yhteisvalvonnasta. Pidemmän poissaolon ajaksi mökeiltä on ehdottomasti syytä viedä pois aseet ja säilöä ne määräysten mukaisesti. Lisäksi helposti myytävät esineet on syytä viedä pois, kuten kalliit työkalut. Arvokkaampi omaisuus, kuten perämoottorit, veneet, polkupyörät, mönkijät ja peräkärryt kannattaa merkitä ja kuvata, koska kaikkea ei ole mahdollista viedä kotien kellareihin, autotalleihin tai ullakoille, kertoo Määttänen.

Puomi auttaa

Lukittava puomi oman mökin pihatiellä on Määttäsen mukaan hyvä ratkaisu, mutta sen tulee erottua selkeästi ympäröivästä maastosta siten, että siihen ei vahingossa voi törmätä. Vuosittain tapahtuu vakaviin loukkaantumisiin johtavia onnettomuuksia, kun mopot tai mönkijät ajavat mökkiteillä ketjuihin tai puomeihin. Yleiselle ajotielle puomia ei saa asentaa.
-Jos mökkiä ei saa pidettyä asutun näköisenä, on hyvä avata verhot ja kaapit, jos tilassa ei ole mitään arvokasta. Tällöin murtomies ymmärtää, että on turha tulla sisään, Määttänen päättää.

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOTIPLUS

Ylös