Kiinnostus kauraa kohtaan on kasvussa. Myös joulupuuron voi valmistaa helposti suomalaisesta suosikista.
Puuro on yksi joulupöydän suosikkiherkuista. Riisipuuro on se perinteisin joulupuuro, joka saa seurakseen sokeria, kanelia sekä erilaisia marja- tai hedelmäkeittoja. Joulupuuron voi valmistaa myös kaurasta, jonka suosio on voimakkaassa kasvussa.
Aattoaamun pehmein ja maistuvin puuro syntyy kauran, omenan ja mantelin sopuisasta liitosta. Omenaisessa kaura-joulupuurossa maistuvat kauran ja omenan lisäksi kaneli ja kardemumma. Joulupuuron sielu syntyy kaurahiutaleiden ja -leseiden paahtamisessa, joten sitä työvaihetta ei kannata jättää väliin.
Puuro maistuu joko ihan sellaisenaan tai valmiin luumu-rusinakeiton kanssa. Voit myös kruunata sen kotitekoisella pähkinähillolla, vinkkaa Raisio-konsernin Elovena-tuotteiden viestinnästä vastaava Mervi Nieminen.
Omenainen Elovena-joulupuuro
4 annosta – 15 min
maidoton | munaton | kasvisruoka
4 dl Elovena Kaurahiutaleita ja Kauraleseitä
1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl jauhettua kanelia
4 dl suodattamatonta omenatäysmehua
3 dl mantelijuomaa (mantelijuoman voi korvata myös kaurajuomalla)
1 tl suolaa
(1 kokonainen kuorittu manteli)
Mittaa kattilaan hiutaleet ja leseet, kardemumma ja kaneli.
Kuumenna kattilaa liedellä koko ajan varovasti sekoitellen, kunnes hiutaleet ja leseet ovat paahtuneet vaalean ruskeiksi.
Sekoita joukkoon omenamehu ja mantelijuoma.
Anna kiehua hiljalleen 10 minuuttia välillä sekoitellen.
Sekoita joukkoon suola.
Jemmaa puuroon manteli onnekasta löytäjäänsä odottamaan.
Pähkinähillo
4 annosta – 45 min
maidoton | gluteeniton | munaton | kasvisruoka
150 g saksanpähkinöitä
2 hapanta omenaa (esim. Granny Smith)
2 dl fariinisokeria
1/2 tl jauhettua kanelia
1/2 tl jauhettua inkivääriä
Paahda pähkinöitä keskilämpöisellä pannulla, kunnes ne hieman tummuvat ja tunnet ihanan pähkinäisen tuoksun – varo ettei pala! Anna jäähtyä.
Kuori ja leikkaa omenat pieniksi kuutioiksi.
Yhdistä kattilaan omenakuutiot, sokeri ja mausteet.
Hauduta hiljalleen ilman kantta n. 20 min. välillä sekoitellen, kunnes seos on hieman saostunut.
Murskaa pähkinät ja sekoita hillon joukkoon.
Kaada hillo puhtaaseen lasipurkkiin, sulje kannella ja jäähdytä.
Vinkki: Suuremman pähkinämäärän paahdat näppärästi 150-asteisessa uunissa n. kymmenessä minuutissa. Pähkinähillo on erinomainen seuralainen myös voimakkaille juustoille.