Kohta juhlitaan valmistuneita ja ripille päässeitä. Huolellinen valmistautuminen on viisasta, sillä hyvin suunnitellut juhlat ovat jo puoliksi tehdyt. Juhlapäivänä kannattaa keskittyä seurusteluun ja nauttimiseen. Nappaa tästä Maa- ja kotitalousnaisten vinkit herkullisiin juhliin.
KotiPlus Ruokailu on monen juhlan kohokohta, joten sen suunnitteluun on hyvä satsata. Tarjottaviin vaikuttaa tietysti juhlan luonne, juhlapaikassa tai kotona käytettävissä olevat tilat ja kutsuttavien vieraiden määrä. Valmistujaispäivinä, kun vieraat usein saapuvat paikalle eri aikaan, on nouto- tai kahvipöytä kätevin ratkaisu.
–Ruokalistan suunnittelu kannattaa tehdä ajoissa, jotta tarvittavia raaka-aineita ja tarjottavia, kuten pakasteita tai muuten pitkään säilyviä elintarvikkeita voi hankkia ja valmistaa jo etukäteen, opastaa Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Mari Mäenpää.
Tarjottavat kannattaa valita niin, että varsinaiselle juhlapäivälle jää mahdollisimman vähän valmisteltavaa, lähinnä esille laittoa ja koristelua. Leivonnaisia voi tehdä pakkaseen. Kätevät raakapakasteleivonnaiset helpottavat valmisteluja.
Ota suunnittelussa huomioon myös säilytys. Helposti pilaantuvat syötävät eivät saa olla huoneenlämmössä kauaa.
–Valmista mieluummin esimerkiksi monta pienempää täyte- ja voileipäkakkua kuin yksi iso. Ison voileipäkakun voi puolittaa täyttämisen jälkeen ja laittaa tarjolle puolikas kerrallaan, Mari mainitsee.
Kata pöytään
Huomioi tarjoiluissa sesongin antimet. Käsillä olevan satokauden raaka-aineet ovat maultaan parhaimmillaan ja myös edullisia. Nyt on hyvä hetki tyhjentää pakastimet edelliskesän marjoista tai riistasta ja kellarit hilloista. Pakastetut tai kuivatut sienet kannattaa käyttää ennen seuraavaa satokautta.
–Hyödynnä myös alkukesän luonnon antimet: monessa puutarhassa rehottaa jo raparperi, ja luonnonyrtit kuten nokkonen, vuohenputki, kuusenkerkkä tai ketunleipä tuovat tarjoiluun raikkaan tuulahduksen. Monia luonnonyrttejä voi käyttää myös koristelussa, samoin kuin syötäviä kukkia kuten vaikkapa sarviorvokkeja tai krasseja, Mari vinkkaa.
Tarkasta, että kukat ovat syötäviä ja kerää ne puhtailta paikoilta. Kukkakaupoissa myytävissä kukissa saattaa olla torjunta-ainejäämiä, joten niitä ei voi tarjota. Samoin luonnonyrttien käytössä tulee olla tarkkana, jotta poimii varmasti syötäväksi kelpaavia, luvallisia kasveja. Esimerkiksi kuusenkerkkien keräämiseen tarvitaan maanomistajan lupa.
Kata kahvipöytä niin, että ensin voidaan ottaa lautaselle suolaisia tarjottavia ja sen jälkeen pullaa, kahvikakkua, pikkuleipiä ja täytekakkua tai kääretorttua. Noutopöydän päähän tai viereiselle pöydälle laitetaan esille kahvi- ja teekupit.
Varmista ennen juhlia
Löytyykö kotoa riittävästi astioita, ottimia ja riittävän suuri kahvinkeitin? Vuokraa tai lainaa tarvittaessa. Esimerkiksi monilla Maa- ja kotitalousnaisten paikallisyhdistyksillä on vuokrattavia astiastoja.
Riittääkö kodin kylmäsäilytystila? Järjestä jääkaappi mahdollisimman tyhjäksi ennen juhlia. Vie kakkuja tarvittaessa naapuriin tai hanki muutamia styroksinen kylmälaukku ja riittävästi kylmävaraajia.
Mikäli tarjoat lämpimiä ruokia, huolehdi, että myös niiden säilyttäminen lämpimänä onnistuu.
Huomioi myös erityisruokavaliot. Isoissa juhlissa on syytä varautua siihen, että vegaaneille, keliaakikoille ja laktoosi-intoleranteille löytyy noutopöydästä jotain syötävää. Erityisruokavalioita voi tiedustella kutsuvierailta myös etukäteen.
Alkumalja kuuluu moniin juhliin. Kuohuviini on perinteinen vaihtoehto, mutta nykyään on saatavilla myös upeita kotimaisia, alkoholittomia kuohujuomia. Alkoholiton vaihtoehto täytyy joka tapauksessa olla aina tarjolla.
Hanki juhlapäivälle apuvoimia, jotta ehdit myös itse nauttia juhlista ja seurustella vieraiden kanssa.
Kuva: Timo Viljakainen