Seuraa meitä

Yhdessä selviämme vaikeistakin ajoista

KOLUMNIT

Yhdessä selviämme vaikeistakin ajoista

Elämme historiallisen haastavia aikoja. Hallitus on viime viikkoina päättänyt useista toimista, joilla pyritään hidastamaan ja torjumaan koronaviruksen leviämistä. Ensimmäistä kertaa sotiemme jälkeen maamme on asetettu poikkeustilaan.
Nämä käyttöön otetut toimenpiteet koskettavat tavalla tai toisella jokaisen meidän elämää. Koulujen ja oppilaitosten ovet sulkeutuivat pääosin ja oppilaat ja opiskelijat siirtyivät etäopetukseen. Yli kymmenen henkilön julkiset kokoontumiset kiellettiin, samoin esimerkiksi vierailut sairaaloissa ja vanhainkodeissa. Yli 70-vuotiaille ja riskiryhmäläisille suositellaan karanteenin omaisissa oloissa elämistä.

Monen suomalaisen on pitänyt kääntää arjen toiminnot uuteen uskoon. Perheiltä vaaditaan valtavaa venymistä uudenlaisen tilanteen edessä, kun jopa miljoona ihmistä on siirtynyt kokonaan etätöihin ja samalla tulee hoitaa lasten etäopetus. Sairaanhoitohenkilökunta paiskii pitkiä päiviä pitääkseen terveydenhuoltomme toiminnassa. Yrittäjät ovat vaikeassa tilanteessa rajoitusten tultua voimaan; liiketoimintaa on rajoitettu esimerkiksi sulkemalla ravintoloita ja baareja, asiakasmäärät ovat romahtaneet ja tilauksia ei tule. Työntekijiöitä on lomautettu hurjat määrät. Valtio pyrkii auttamaan yrityksiä taloudellisella tuella mahdollisimman nopeasti. Kaikkia menetyksiä tuet eivät korvaa, mutta niillä pyritään auttamaan pääsemään akuutin kriisivaiheen yli.
Pahin tilanne tartuntojen suhteen on Uudellamaalla ja siksi sen rajat suljettiin 28.3. Enpä olisi vajaa vuosi sitten uskonut ministerinä aloittaessani, että koen oman maakunnan rajojeni sulkemisen, mutta tämäkin päivä koitti. Rajan saa ylittää perustellusta syytä ja tavaraliikenne jatkuu normaalisti. Taistelu koronan leviämistä vastaan vaatii raskaita ja vaikeita päätöksiä. Ne ovat kuitenkin välttämättömiä kriisin voittamiseksi. Ja kyllä me tämän vielä voitamme.

Poikkeusolot ja haastava arki on saanut myös ihmisten kekseliäisyyden kukkimaan. Monet yrittäjät ovat joutuneet pikavauhdilla keksimään uusia liiketoimintoja. Viskitislaamo ja suksivoidetehdas ovat alkaneet valmistaa käsidesiä, ravintolat ovat kehittäneet kotiin vietäviä itse valmistettavia menuja. Ja niin edelleen. Monet vanhemmat ovat saattaneet huomata, että etäopetus kotona onkin monelle lapselle sopiva tapa oppia, kun häiriötekijöitä on vähemmän. Opettajat kokeilevat erilaisia etäopetusvälineitä- ja metodeita ja haasteista huolimatta asiat ovat sujuneet hyvin. Onhan meillä maailman parhaat opettajat. Puolustusvoimissa 25 000 ihmisen arki järjestettiin uuteen uskoon rotaatiomallilla ja järjestelmä on toiminut mallikkaasti. Kriisitilanteessa monesta kuoriutuukin arjen sankari.
Fyysisiä kontakteja vältellessä henkinen yhteisöllisyys toivottavasti lisääntyy. Kaikilla ei kuitenkaan ole kontaktiverkkoa tai laajaa osaamista mobiililaitteiden käyttöön. Yksinäisillä ihmisillä voi olla entistäkin yksinäisempää. Yrittäkäämme kaikki pitää huolta toisistamme soittamalla, viestittämällä tai vaikka mahdollisuuksien mukaan ilmoittautumalla ostosten viejäksi karanteenissa oleville ryhmille. On monia tapoja olla avuksi.
Koronan haaste on suuri, mutta vielä suurempi on yhteiskuntamme voima. Meillä on kovat ajat nyt päällä ja vielä edessäkin. Viisaasti toimimalla yhdessä tästäkin selviämme.

Antti Kaikkonen
Kirjoittaja on
puolustusministeri (kesk.)

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös