Oikeuskansleri pyysi harkitsemaan kunnallisvaalien siirtoa koronapandemian vuoksi. Pyyntö oli yllättävä, koska kansleria on perinteisesti pidetty vahvana demokratian voimassa olevien sääntöjen puolustajana. Tuomas Pöystin pyyntö heijasti uutta linjaa, jossa perusoikeussääntöjä säädetään kovasti juuri sillä hetkellä vallalla olevien olosuhteiden mukaisesti.
Vaaleille on määritelty tarkat ajankohdat. Kunnallisvaalit siirrettiin aikanaan puoli vuotta eteenpäin syksyltä keväälle. Tarkoitus oli, että vaalit järjestettäisiin eduskuntakauden puolivälissä. Tarkoitus oli vahvistaa demokratiaa siten, että hallituksen politiikkaa voidaan arvioida, kun hallitusohjelma on hyväksytty ja sitä on alettu panna täytäntöön.
Oven avaaminen vaalipäivän siirrolle on vaarallista. Jos vaalipäivää voidaan siirtää poliittisen enemmistön tahdosta, aletaan spekuloida sillä, mikä ajankohta suosii mitäkin puoluetta. Tämä loisi uuden epäterveen elementin koko poliittiseen järjestelmään. Onneksi nytkin on puhuttu siitä aivan oikein, että vaalipäivän siirtoon pitäisi olla kaikkien puolueiden suostumus.
Hyvänä referenssinä toimivat Yhdysvaltain presidentinvaalit. Keskellä pandemiaa nekin järjestettiin. Kukaan ei USA:ssa, eikä myöskään Suomessa, edes vakavasti esittänyt, että vaaleja siirrettäisiin. Koronasta huolimatta osanotto oli USA:n historian paras. Aikamme hullunkurisuutta kuvaa se, että media seurasi USA:n presidentinvaaleja tarkemmin kuin mitään suomalaisia vaaleja koskaan.
On toki tilanteita, jolloin yksinkertaisesti vaaleja ei voi järjestää. Näin oli talvi- ja jatkosodan aikana. Sellainen tilanne voisi olla, jos maahan määrättäisiin täydellinen vuorokauden ympäri kestävä ulkonaliikkumiskielto. Mutta tästä olemme kaukana.
Siirtämiseen liittyy myös pandemian osalta se ongelma, että on mahdotonta sanoa, mikä olisi turvallinen ajankohta. Jos vaalit siirrettäisiin syksylle, on hyvin mahdollista, että juuri silloin on uusi tartunta-aalto käynnissä.
Kaikkein paras tapa on tehdä äänestämisestä niin turvallista kuin mahdollista. Hämmästyttääkin se, että selkeitä päätöksiä tältä osin ei ole vieläkään tehty. On selvää, että kaikki vaalivirkailijat pitää rokottaa, jotta heihin ei tartu ja jotta he eivät levitä. Tämä pitää tehdä jo maaliskuun alkupuolella. Muutoin järjestelyksi riittää sama, kuin se mitä virastoissa muutoinkin pitää tehdä.
Suomessa kotiäänestäminen on mahdollista. Siksi on luonnollista, että jos henkilö on karanteenissa, hänellä pitää olla kotiäänestysmahdollisuus. Hyvä olisi ollut se, jos ennakkoäänestysaikaa olisi hieman pidennetty.
Pandemia suosii niitä, jotka ovat taitavia markkinoimaan itseään verkossa. Mutta sitäkin on jo harjoiteltu. Ja jatkossa vaalimainonta tulee keskittymään verkkoon. Viestejä on äänestäjän hyvä arvioida niiden sisällön, ei kärkevyyden perusteella.
Kimmo Sasi
perustuslakivaliokunnan
ex-puheenjohtaja