Seuraa meitä

Käyttöhuoneet eivät ole ratkaisu huumeongelmaan

KOLUMNIT

Käyttöhuoneet eivät ole ratkaisu huumeongelmaan

Huumeiden käyttö ja kokeilu ovat yleistyneet Suomessa koko 2000-luvun ajan. Samaan aikaan ovat lisääntyneet huumeisiin liittyvät kuolemat. Erityisen huolestuttavaa on nuorten suuri osuus huumekuolemista.

Eduskunnassa äänestetään pian kansalaisaloitteesta, jossa ehdotetaan huumeiden käyttöhuoneita keinoksi vähentää huumehaittoja, ehkäistä yliannostuksia sekä ohjata hoidon piiriin. Huumeiden myyminen, ostaminen ja hallussapito matkalla käyttöhuoneeseen säilyisivät edelleen kiellettynä. Miten huumeita voitaisiin laillisesti käyttää, kun niitä ei saisi laillisesti huoneeseen hankkia eikä kuljettaa?

Sveitsi on pisimpään käyttöhuoneita käyttänyt maa, mutta silti siellä on Euroopan korkeimmat huumeriippuvuuden lukemat. Norjassa käyttöhuoneet eivät ole vähentäneet huumekuolemia.

Albertan provinssi Kanadassa valjasti huumeiden käyttöhuoneet taisteluun yliannostuskuolemia vastaan. Vaikutuksia selvittänyt työryhmä havaitsi alueen rikollisuuden kasvaneen, huumekaupan aktivoituneen sekä huumeiden käyttämisen muualla kuin käyttöhuoneessa lisääntyneen. Likaisia neulojakin löytyi alueelta runsaasti aiempaa enemmän. Myös Kanadan Ontariossa on tuoreeltaan ryhdytty sulkemaan terveysministerin päätöksellä käyttöhuoneita. Käyttöhuoneiden ympärille syntyvät ongelmat vaikeuttavat niiden sijoittelua. Tilojen lähiympäristöissä asuvat kohtaavat lisääntyviä häiriöitä ja turvattomuutta.

Käyttöhuoneiden lähellä tapahtuva katukauppa lisää huumeiden kysyntää ja siihen liittyviä ongelmia. Huoneiden vaikutus yliannostuskuolemiin on myös kiistanalainen. Suomessa yleisimmin käytetyt huumeet ovat hidasvaikutteisempia, joten mahdolliset yliannostuskuolemat tulevat henkilön jo poistuttua käyttötilasta. Käyttöhuoneiden tarjoama ”turvallisempi” huumeidenkäyttö ei auta irrottautumaan aineista, vaan ennemmin vahvistaa riippuvuutta. Sen sijaan hoitokeskukset, joissa tarjotaan tukea ja riippuvuuden hoitoa, tuettua asumista ja apua työllistymiseen, ovat tehokkaampi ratkaisu.

Huumeiden, kuten kannabiksen laillistaminen aiheuttaisi vakavia yhteiskunnallisia seurauksia. Poliisien varoittavat lausunnot huumeiden liberalisoinnin vaikutuksista on syytä ottaa huomioon. Poliisi näkee huumausaineisiin liittyvässä maailmassa paljon väkivaltaa, kuolemaa, hyväksikäyttöä, prostituutiota sekä perheiden hätää ja vanhempien tuskaa. Varhainen puuttuminen huumeriippuvuuteen on ensiarvoisen tärkeää. Huumeiden käytön tai hallussapidon rangaistavuus ei ole este hoitoon hakeutumiselle, sillä terveydenhoitohenkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus ja myös poliisi ohjaa huumeiden käyttäjiä hoitoon. Poliisin ja terveydenhuollon yhteistyö onkin avainasemassa hoitoonohjauksessa.

Päihteidenkäyttäjille on annettava aito mahdollisuus toipua, ja tuettava aineista irtautumisessa, ei käytön jatkamisessa ”turvallisemmin” henkilön oman hyvinvoinnin ja lähiyhteisön turvallisuuden kustannuksella.

Päivi Räsänen lääkäri, kansanedustaja, sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös