Seuraa meitä

Epäileva Tuomas sai vastauksia

KOLUMNIT

Epäileva Tuomas sai vastauksia

–Hoitajamitoitusta lakiin ei ole tulossa ihan lähiaikoina

Viime eduskuntakausi päättyi keskusteluun vanhustenhoidon epäkohdista. Aihe nousi esiin Esperi Caren hoivakodeissa havaituista vanhustenhoidon laiminlyönneistä. Epäkohtia paljastui myös muualta ja viimeisin uutinen tuli heinäkuussa Attendon hoivakodista Kangasalta. Hoivakodeista on puuttunut hoitajia, lääkkeiden säilytyksessä ja käsittelyssä on ollut puutteita, hoivakotien johtamistyössä ja työvuorolistoissa on löytynyt korjattavaa ja lääkehoitoa tekevien työntekijöiden luvissa on ollut epäselvyyttä. Laiminlyöntejä on havaittu haavahoidoissa ja vanhusten henkilökohtaisen hygienian hoidossa. Hoivakodeista on paljastunut myös haamuhoitajat ilmiö. Työvuoroihin on merkattu hoitajia, jotka todellisuudessa eivät ole olleet paikalla.

Vanhustenhoidon epäkohdat poikivat viime eduskuntakauden päätteeksi oppositiolta välikysymyksen, mutta yhdistivät myös poliittisia päättäjiä. Vanhustenhoidon valvontaan kohdennettiin lisää resursseja. Myös Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi vanhustenhoidon epäkohtia. Mutta ei yksin lisäraha vanhustenhoidon valvontaan, eikä ”ties kuinka mones” välikysymys, saati sitten pelkkä tahtotila tai puhe riitä, mikäli todelliset toimet vanhustenhoidon parantamiseksi puuttuvat. Ja niitä toimia koko Suomi on odottanut. Epäilevä Tuomas herääkin kysymään, että halutaanko asialle edes tehdä mitään. Puhumme rahasta ja vanhustenhoito maksaa. Vanhustenhoidon yksi suurin epäkohta on riittämätön hoitajamäärä eli henkilöstömitoitus. Hoitajien käsiä puuttuu, eikä asia ole korjattavissa teknologialla tai roboteilla. Puuttuvat käsiparit eivät ole hoitajien vika. Hoivayksiköissä venytään ylitöihin ja tehdään iltavuoroa ja yövuoroa perätysten henkilöstövajeen osuttua kohdalle. Työrytmi on reipas ja hoidettavia riittää.

Viime eduskuntakauden päätteksi sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja, nykyinen peruspalveluministeri Krista Kiuru (sdp) sanoi, että hoitajamitoituksen kirjaamiseksi lakiin tarvitaan vain yksi virke ja kuukausi. Kevään eduskuntavaalien jälkeen tilanne muuttui. Nopeus muuttui hitaudeksi, eikä peruspalveluministeri näyttänyt kiirehtivän hoitajamitoituksen lakiin saattamisessa. Hallitusohjelmaan asia kuitenkin kirjattiin. Odottavan aika on pitkä. Kesä meni ja vanhukset elivät hoivalaitoksissa elämäänsä. Palautetta on tullut runsaasti. Olen saanut viestejä siitä, että hoitajia ei ole riittävästi ja vanhukset joutuvat odottamaan kohtuuttoman kauan. Vanhukset eivät ole päässeet katsomaan kesäaurinkoa. Toki on ollut myös hoivapaikkoja, joissa asiat ovat hyvin. Ja näinhän se on aina. On olemassa myös huippuhyvää hoitoa. Emme saa tasapäistää vanhustenhoidon kenttää. Kesäkuussa peruspalveluministeri Krista Kiuru vieraili MTV:n Huomenta Suomi ohjelmassa toivoen kuntien palautetta hoitajamitoitukseseen. Ministeri kertoi yhteiskunnassa sovituista pelisäännöistä, joissa valtioneuvosto ei kysy kunnilta kesällä vaan vasta syksyllä. Ministeri sanoi, että syksyllä luvassa olisi kahden kuukauden lausuntokierros asiaan. Epäilevä Tuomas sai siis vastauksia. Näin sitten menee tämäkin loppuvuosi. Hoitajamitoitusta lakiin ei ole tulossa ihan lähiaikoina. Se siitä yhdestä virkkeestä ja kuukaudesta.

Arja Juvonen (ps)
Kansanedustaja
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan
jäsen, perussuomalaiset puolueen 2. varapuheenjohtaja,
eduskuntaryhmän 2.varapuheenjohtaja,
Espoo, Uusimaa

Jatka lukemista
Ilmoitus

Lisää aiheesta KOLUMNIT

Ylös